dimecres, 8 de juny del 2011

Només aliments? Avenç o perill?



Arribem a la conclusió de que un aliment és funcional quan, a més de proporcionar valor nutritiu (energia, greixos, sucres, proteïnes, vitamines, minerals, aigua...), pot fer-se evident de forma científica que el seu consum habitual afecta de forma positiva a la salut. Es poden considerar així aquelles substàncies que millorin el benestar o redueixin el risc de desenvolupar algunes malalties.

Un aliment funcional pot ser natural o haver estat previament modificat tecnològicament, amb l’adició o supressió d’algun element de la seva composició, amb l’objectiu de millorar la salut.

Exemples d'aliments funcionals:

Llets fermentades o iogurts, perquè els ferments del iogurt fresc exerceixen una acció beneficiosa sobre el funcionament i l'equilibri microbià intestinal. Aliment funcional natural (AFN)
Fruits secs, perquè el tipus de greixos que contenen (poliinsaturats) poden jugar un paper protector davant l'aparició de malalties cardiocirculatòries. (AFN)
Oli d'oliva, perquè el tipus de greixos predominants (monoinsaturats) i els antioxidants naturals que conté, tenen un important paper protector davant l'aparició de trastorns de la circulació.(AFN)
Lactis descremats o amb greixos modificats (omega 3), perquè cal evitar els greixos continguts a la llet i als productes lactis (principalment els saturats). El consum de productes descremats pot millorar la prevenció de malalties cardiovasculars. A altres productes d’aquest grup se’ls pot afegir greix cardioprotector (omega 3). Aliment funcional modificat (AFM)

Tenint en compte tot l'exposat fins ara, pot considerar-se que l'alimentació més funcional que es pot recomanar és la dieta mediterrània que, de forma natural, ens ha vingut proporcionant diversos aliments funcionals: oli d'oliva verge, fruits secs, riquesa i varietat de fruites i verdures, consum de lactis en forma de llets fermentades...

Els aliments funcionals, consumits com a part d'una dieta saludable i acompanyats d'un estil de vida també saludable, ofereixen la possibilitat de millorar la salut i/o prevenir certes malalties.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada