dijous, 31 de març del 2011

Xerrada Dra. Isabel Fabregat sobre investigació biomèdica

1 comentaris

El passat dimecres dia 30 de març vam tenir el plaer de poder gaudir d’una interessant xerrada a càrrec de la Doctora en Bioquímica i Biologia Molecular Isabel Fabregat. La Doctora Isabel Fabregat és coordinadora del grup Claus Biològiques del fenotip invasiu i metastàsic de l’IDIBELL (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge) i directora del Laboratori d’Oncologia Molecular. A més a més és professora associada de la Universitat de Barcelona, ha publicat més de 80 articles en revistes especialitzades i és editora de les revistes World Journal of Gastroenterology, Current Signal Transduction Therapy i World Journal of Hepatology. Recentment ha estat nomenada presidenta de la Sociedad Española de Biología Celular ja que ha treballat molts anys a l’estranger i és una persona amb molta experiència i coneixement.

La Doctora va venir a parlar-nos sobre la investigació biomèdica. Per fer-ho es va centrar en el que és el seu camp d’investigació general, el càncer. Primerament es va situar en el marge de la societat actual parlant-nos del immens problema que suposa aquesta enfermetat per la gent del segle XXI ja que és una de les majors causes de mortalitat d’aquest segle i va fer una introducció sobre el que realment era la investigació. Acte seguit també ens va parlar del càncer ja en un àmbit més tècnic; que era la malaltia, quins eren els símptomes i algunes característiques que la defineixen. Per finalitzar ens va ensenyar quins eren els passos d’investigació que es duen a terme al laboratori. Va explicar algunes curiositats de cada procés i ens va transmetre alguns dels resultats de les seves investigacions.

Va ser una xerrada molt interessant i fructífera en la qual vam tindre un breu temps per fer-li preguntes.

Gràcies a les oportunitats que ens dona l’escola els alumnes de biologia vam ser uns privilegiats i se’ns va mostrar un altre camí cap al nostre no tant llunyà futur universitari i laboral, la investigació biomèdica.

Per a més informació del grau i de la Doctora Isabel Fabregat aquí teniu uns enllaços:

- http://www.idibell.cat/modul/claves-biologicas-del-fenotipo-invasiv-y-metastatico/es

- http://www.biopol.cat/descargas/destacamus-isabel-fabregat.pdf

- http://www.ub.edu/medicina/grauCMB/informacio.htm

dimarts, 29 de març del 2011

Patarroyo: Model Vacunes sintetiques

2 comentaris

Entre mig de tantes notícies preocupants ens arriba la noticia del descobriment del Professor Patarroyo que defineix un protocol per sintetitzar vacunes sintetiques contra qualsevol tipus de malatiainfecciosa. Veure article
Davant d'aquest descobriment podem reflexionar sobre diferents aspectes:
  • Primer de tot, ens cal prudència per avaluar amb calma la transcendència d'aquest descobriment científic. En molts casos la premsa fa un ús exagerat i poc riguros d'aquestes notícies.
  • Però també hi ha un aspecte interessant, la posició del Professor Patarroyo davant de la gestió d'aquests descobriments. En tots els seus descobriments cedeix la patent a l'Organització mundial de la salut i això permet generalitzar el seu ús sense cap discriminació econòmica en tots els països del mon.
Cal per tant estar atents a les valoracions d'aquesta notícia però amb una visió esperançada.