dimecres, 8 de juny del 2011

Jugant amb la ciència


Marta Perich



Jugant amb la ciència



Jo us parlaré dels organismes transgèncis. Els organismes transgènics són organismes als quals se’ls han alterat les característiques genètiques utilitzant les tècniques d’enginyeria genètica o biotecnologia. Se’ls modifica el material hereditari, introduint-hi un gen forà o bé suprimint-ne un de propi. Amb aquestes tècniques s'aconsegueixen aliments amb qualitats particulars. La tècnica utilitzada consisteix en obtenir l'òvul fecundat de l’espècie (per exemple, el tomàquet) que volem modificar i injectar-li DNA extern, que contingui un gen determinat. Aquest DNA, quan entri en contacte amb el DNA del tomàquet, l’infectarà amb el seu material genètic: així s’introduirà el gen estrany en el DNA del tomàquet que volíem modificar.

Jo estic d’acord amb els aliments transgènics, sempre i quan es tinguin en compte una sèrie de paràmetres. La OMS, per exemple, ha accedit a la venda d’aquests productes, amb la condició que tots els productes que provingui de plantes o aliments transgènics ho indiquin en el seu etiquetatge.

Per altra banda, econòmicament els transgènics suposen el control de la majoria del mercat (70%) de moltes multinacionals. Això significa que els agricultors tenen molt poca capacitat d’elecció i a vegades es veuen forçats a comprar a les gran empreses. Això provoca una greu desigualtat en l’àmbit del mercat global.

A més, aquesta agricultura industrial usa fertilitzants sintètics i agroquímics que contaminen els sòls i les aigües. Per tant, cal destacar que té grans inconvenients mediambientalment parlant.

Malgrat tot, penso que, amb mesura, la biologia molecular s’ha de potenciar, ja que és capaç d’entendre la naturalesa i desenvolupar la investigació mèdica, i això pot ocasionar uns grans avenços a nivell de productes que siguin més beneficiosos o que tinguin unes característiques més adequades.

Per tant, penso que hem de confiar en què la enginyeria genètica farà tot el possible perquè els transgènics surtin endavant contaminant mínimament el medi ambient i intentant que els petits agricultors també tinguin opció de vendre els seus productes, evitant així les desigualtats. Per últim, penso que els transgènics poden ser molt útils de cara al futur, si són administrats correctament.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada