dimecres, 8 de juny del 2011

Els llevats i la Fermentació


En la nostra vida diària, trobem llevats a molts llocs diferents. Mitjançant aquests llevats s’obtenen diversos productes aptes per a ser consumits mitjançant un procés que s’anomena fermentació.

Però primer hem de parlar breument què són els llevats, o també anomenats rents, doncs els llevats són ni més ni menys que diversos fongs microscòpic unicel·lulars, que com ja hem citat abans són molt importants per la seva capacitat per a realitzar el procés de fermentació d’hidrats de carboni, produint diverses substàncies. No tots els llevats s’utilitzen per produir la mateixa substància, sinó que n’hi ha d’especialitats.

I ara que ja sabem què és un llevat, podem començar a parlar del procés de fermentació. La fermentació no solament la fan els llevats, sinó que en moltes de les cèl·lules dels humans també es produeix fermentació, com per exemple les cèl·lules musculars, que fan un procés de fermentació, quan no reben suficient oxigen; aquestes cèl·lules produeixen àcid làctic, que ve format per la fermentació làctica.

Entre els processos més importants trobem sens dubte la fermentació alcohòlica, la responsable de la fabricació de begudes alcohòliques com el vi, la cervesa, el sake... Això s’origina en un procés biològic en el qual hi ha absència d’oxigen, i el llevat, processen els glúcids en forma d’un alcohol (etanol), CO2, i molècules d’ATP.

I finalment també trobem dos productes molt importants també obtinguts per fermentació, algun tipus de formatge i el iogurt.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada