dimecres, 8 de juny del 2011

És qüestió de gens.


La teràpia gènica és una tècnica relativament nova. Consisteix en introduir gens en les cèl·lules i els teixits d’un òrgan concret per mirar de tractar una malaltia, normalment hereditària.

La teràpia gènica més utilitzada actualment és la que es fa en cèl·lules somàtiques, és a dir, que avui en dia es poden solucionar les patologies en quasi totes les cèl·lules que no són reproductives. Sí, som capaços de canviar coses a nivell de gens, i esperem que podem ser capaços de resoldre moltes coses a aquest nivell per tal de que un individu es trobi bé. Treballar amb gens és una viva mostra de que la ciència no para d’avançar.

Tot i així a pesar de totes les coses bones que té, també se’n troben de dolentes. A mesura que es va avançant es van plantejant dubtes de com afectarà a la salut humana aquest innovador procés ja que podria allargar molt la nostre esperança de vida i com tots sabem això porta un seguit de conseqüències. Una altre risc és l’alteració dels ecosistemes i per això existeixen ja un seguit de pautes, una mena de codi, que diu que és correcte i que no és correcte car això porta a un dilema ètic del qual és difícil treure’n conclusions.

En qualsevol dels casos és una tècnica que requereix un temps per dur-la a terme ja que s’ha de trobar on està “l’error” enmig de tots els gens que hi ha. Hi ha grups d’investigadors que ja ho fan això . Després s’ha de trobar la manera per solucionar-ho i finalment s’ha de dur a terme la implementació del gen correcte. Com es fa? Doncs el procés amb més eficàcia és el de ex vivo que consisteix a treure unes cèl·lules del pacient modificar-les al laboratori i després reimplantar-les al pacient. D’aquesta manera es minimitza el risc de rebutjament. L’altre tècnica és fer-ho in vivo. Es fa per cèl·lules que són difícils d’accedir-hi. En aquest procés es tracta d’implantar el gen corrector directament al pacient.

Només ens queda dir que el temps ho dirà tot, a veure que sorgeix de nou però de ven segur que la teràpia gènica és una eina molt potent si la fem servir en els casos correctes. De moment ens em de fer preguntes i més preguntes per tal de voler profunditzar més en el coneixement de la vida.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada